YATAK ISLATMA İLAÇLARI NEDEN BAŞARISIZ?
Görevi vücuttaki su tutulumunu düzenlemek olan vazopressin hormonu (antidiüretik hormon), vücut susuz kaldığında ve gece uyku sırasında salgılanır. Böylece böbreklerin vücuttaki suyu daha fazla süre tutmasını sağlar ve sonuç olarak az miktarda idrar oluşur. Vazopressin hormonunun uykuda salgılanarak gece idrar üretimini azaltması sonucu, üretilen idrar miktarında gece gündüze oranla 3 kat azalma görülür. Eğer bu hormonun salgılanmasında azalma varsa Desmopressin (Minirin) tedavi yaklaşımının içinde yer alabilir. Ama çoğu çocukta gece idrar kaçırma nedeni vazopressin hormonunun az salgılanması değildir. Bu hormonun yeterliliğini sorgulamadan ilaca karar vermek doğru değildir.
İdrar üretimini baskılayan ve çoğu ürolog tarafından reçete edilen desmopressin (Minirin) denilen bu ilacı iki yıl boyunca kullanmasına rağmen, bir günü bile kuru geçmeyen birçok hasta var.
Bu ilacı kullanan ailelerin birçoğu ilaçtan memnun kalmadıklarını dile getiriyorlar.
Desmopressin (Minirin) kötü bir başarı oranına sahiptir. Bu ilacı alan hastaların sadece üçte biri, 14 gün boyunca kuru kalır ve bu çocuklar ilacı almayı bıraktıklarında üçte ikisi tekrar idrar kaçırmaya başlar. En iyi ihtimalle, çocukların sadece %11'i maksimum 6 ay devamlı kuruluğa ulaşmıştır. Ancak buna rağmen desmopressin (Minirin), büyük tıbbi kuruluşlar tarafından yatak ıslatma için “ilk basamak” tedavi olarak kabul edilmektedir.
Çoğu doktor yatak ıslatma problemi için çocukların çoğuna bu ilaçlardan verir. Desmopressin(Minirin) dışında, antikolinerjik denilen ilaçların da birçok yan etkisi bulunmaktadır. Bu ilaçlar kötü bir başarı oranına sahiptir ve yaygın olarak kabızlığa neden olur. Araştırmacılar daha az görülen halüsinasyonlar, ajitasyon, sedasyon, konfüzyon, amnezi ve kabuslar gibi rahatsız edici yan etkilerden de bahsetmektedirler.
İlaçlar doktorlara ve hastalara çekici gelmektedir. Reçete yazmak bir doktor için kolaydır ve ebeveynlere güvence verebilir. Fakat yatak ıslatma, günlük olarak ilaçla kontrol edilmesi gereken tip 1 diyabet gibi bir hastalık değildir. Vazopressin hormonunun yeterliliğini sorgulamadan ihtiyaç dışı ilaç verilmemelidir. Vazopressin hormonu sadece gece üretilen idrar miktarının en az 7 günlük takibi sonucu anlaşılabilir. Bu sonuçlara göre eğer ihtiyaç duyulursa alarm tedavisinin ve pelvik taban rehabilitasyonunun yanına tedaviye yardımcı olarak verilebilir. Ancak çocuğa gece üretilen idrar miktarını değerlendirmeden ilaç başlamak kesinlikle yanlıştır.