Adres: Tunalı Hilmi Caddesi No:90/7 Kavaklıdere/ANKARA
Hidrosel Nedir?
Hidrosel nedir?

Hidrosel, bir ya da her iki testisin etrafında oluşan, skrotumda ya da kasık bölgesinde şişkinlik oluşmasına yol açan, suyumsu sıvı artışıdır. Bu şişkinlik hoş olmayan bir görüntü oluşturabilir ve rahatsız edici olabilir. Ancak genellikle ağrıya sebep olmaz ve tehlikeli değildir. Her ne kadar yenidoğanlarda yaygın olarak gözlemlense de, ilerleyen her yaşta da görülebilir. Yenidoğanlarda ilk yıl içinde kendiliğinden kaybolur ve herhangi bir tedaviye gerek yoktur.

Hidrosele neler sebep olabilir?

Hidroselin sebebi tam olarak bilinmemektedir. Büyük çocuklarda ya da yetişkin erkeklerde skrotumda bir enfeksiyon ya da yaralanma sonrasında oluşabilir. Bazı nadir vakalarda testiste ya da böbrekte oluşan kanser de hidrosele yol açabilir. Bu durum her yaşta ancak özellikle 40 yaş üstü erkeklerde gözlenir.

Belirtileri nelerdir?

Ağrılı bir durum olmadığından en önemli belirtisi skrotumdaki şişlik olarak kabul edilebilir. Yetişkin erkeklerde skrotumdaki ağırlık hissi de belirtilere eklenebilir. Ayrıca yetişkin erkeklerde penisin tabanında rahatsızlık hissi de oluşabilir. Bazı vakalarda sabah saatlerindeki şişlik, akşam saatlerine göre daha fazladır. Ancak neredeyse tüm vakalarda testise dokunulduğunda su dolu balon hissi oluşmaktadır.

Ne zaman doktora gitmeli?

Çocuğunuzda skrotal şişlik fark ederseniz hemen doktora başvurmalısınız. Bu şişliğin altta yatan ve tedavi edilmesi gereken başka sebepler de olabilir ve bu durum mutlaka tespit edilmelidir. Bebeklerdeki hidrosel, eğer doğumu takip eden 1 yıl içinde kaybolmadıysa ya da büyüdüyse doktora başvurulmalıdır.

Çocuğunuzda özellikle geçirdiği bir skrotum ameliyatından sonra ani şişme ve ciddi ağrı oluşursa hiç vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız. Çocuğunuz testise kan akışını engelleyen testis torsiyonu problemi yaşıyor olabilir ve testisin kaybedilmemesi için hemen müdahale gereklidir.

Muayene ve testleri nasıl yapılır?

Hidrosel, şişmiş ve büyümüş testisin elle muayenesi ile tespit edilir. Doktorunuz bu muayenede biriken sıvı nedeniyle testislerinizi hissedemez. Ayrıca doktorunuz her testisin arkasından ışık tutarak farklı sebeplerle oluşmuş bir kitle varlığı da arayabilir. Işıkla yapılan bu muayenede eğer hidrosel varsa, testisler sanki içten aydınlatılıyormuşçasına ışığı yayacaktır.

Bununla birlikte doktorunuz kasıklarınızı da elle muayene ederek inguinal fıtık olup olmadığını da araştırabilir.
Kan ve idrar örnekleri de alınarak enfeksiyon varlığı da araştırılabilir.
Hidrosel tanısını doğrulamak için ultrasonla görüntülenebilir.

Hidrosel tadavisi nasıl olur?

Yenidoğan bebeklerdeki hidrosel 1 yıl içinde kendiliğinden yok olur. Ancak yok olmaz ve büyürse o zaman ameliyat düşünülebilir.

Hidrosel genellikle ağrısız ve tehlikesizdir. Yetişkin erkeklerde ilk gözlemlndiği zamandan sonraki 6 ay içinde kendiliğinden kaybolur. Ancak rahatsızlık vermeye başladığında veya enfeksiyon söz konusu olduğunda tedavi edilmektedir.Hidrosel tedavisi olarak genellikle ameliyat tercih edilmektedir. Genel ya da lokal anestezi altında uygulanan ameliyat sorunun kesin olarak tedavi edilmesini sağlar. Ancak iğne ile aspirasyon da bir tedavi yöntemi olarak uygulanmasına rağmen, sıklıkla sıvının yeniden bölgede birikmeye başladığı gözlemlenmektedir. Dolayısıyla bir çözüm değildir. Ancak 65 yaş üzeri ve ameliyat için elverişli olmayan hastalar için düşünülebilir.

Hidrosel ameliyatının da diğer tüm ameliyatlarda olduğu gibi bazı komplikasyonları olabilir. Bu komplikasyonlar arasında kan pıhtısı, enfeksiyon, skrotal sinir hasarı ve diğer anestezi komplikasyonları sayılabilir. Ameliyat sonrası ağrılar 1 hafta içinde ortadan kaybolur. Genellikle 3 hafta kadar bisiklete binmek gibi aktivitelerden uzak durmak gereklidir. Birkaç hafta içinde hasta normal hayatına dönebilir.

Hidrosel ile ilgili sıkça sorulan sorular hakkında detaylı bilgi almak için sıkça sorulan sorular bölümümüzü ziyaret edebilirsiniz.
WhatsApp
Copyright © 2024 Tüm Hakları Saklıdır.