Adres: Tunalı Hilmi Caddesi No:90/7 Kavaklıdere/ANKARA
Gece yatak ıslatma nedir?

GECE YATAK ISLATMA NEDİR?

Gece yatak ıslatma veya enürezis nokturna, Uluslararası Çocuk Kontinans Derneği (ICCS) tarafından 5 yaş ve üzeri çocukların uykuda aralıklı idrar kaçırması olarak tanımlanır. Bu durum çocuğun gece uykusunda olduğu gibi gündüz uykusunda da olabilir. Gece yatak ıslatma erkek çocuklarında kız çocuklarına göre 2 kat daha fazla görülmektedir.  

Bazı çocuklar başka hiçbir problem olmadan sadece uykuda yatak ıslatma problemine sahiptir. Bazı çocuklar da yatak ıslatma problemiyle birlikte gündüz bulguları da görülebilir. Gündüz idrar kaçırma, sık sık tuvalete gitme, mesane tam dolu olduğu halde sıkışma ihtiyacı hissedememe, gün içinde bacaklarını çaprazlama durumları görülür. Bunun yanı sıra durduğu yerde sallanarak, elleriyle genital organı sıkıştırarak çişini erteleme manevraları kullanmak gündüz bulgularına örnek olarak verilebilir.



Gece yatak ıslatma mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Tedavi edilmediği zaman çocuğun davranışlarını, duygusal sağlığını ve sosyal hayatını etkileyebilecek psikolojik sonuçlara sebep olabilir. Tabloya gündüz bulguları da ekleniyorsa bu çok daha önem verilmesi gereken bir durumdur. Tedavi edilmezse böbrek fonksiyon bozukluklarına neden olabilir.

Bu nedenle çocuklarınızın iç çamaşırlarını kontrol edin eğer damla damla dahi olsa idrar kaçırma problemi varsa çocuk üroloğuna başvurun. Unutmayın çocukların iç çamaşırlarını ıslatma nedenleri üşengeç, dikkatsiz veya tembel olmalarıyla ilgili değildir. Bu onların kontrol edemedikleri bir durumdur.

Unutmayın yatak ıslatmayı durdurabilecek sihirli bir ilaç yok!

Yatak ıslatma için en önemli tedavi sağlıklı mesane ve bağırsak eğitimi ve alarm tedavisidir. Eğer çocuğun pelvik taban kaslarında bir problem varsa tedavi programına pelvik taban rehabilitasyonu da eklenmelidir. Alarmı doğru ve etkin kullandığınızda %85 başarı oranı ile bu problemden kurtulabilirsiniz.

Pek çok çocuk yatak ıslatma probleminden kurtuldu.

Yatak ıslatma probleminin tedavisi var.

Görevi vücuttaki su tutulumunu düzenlemek olan vazopressin hormonu (antidiüretik hormon), vücut susuz kaldığında ve gece uyku sırasında salgılanır. Böylece böbreklerin vücuttaki suyu daha fazla süre tutmasını sağlar ve sonuç olarak az miktarda idrar oluşur. Vazopressin hormonunun uykuda salgılanarak gece idrar üretimini azaltması sonucu, üretilen idrar miktarında gece gündüze oranla 3 kat azalma görülür. Eğer bu hormonun salgılanmasında azalma varsa Desmopressin (Minirin) tedavi yaklaşımının içinde yer alabilir. Ama çoğu çocukta gece idrar kaçırma nedeni vazopressin hormonunun az salgılanması değildir. Bu hormonun yeterliliğini sorgulamadan ilaca karar vermek doğru değildir.

WhatsApp
Copyright © 2024 Tüm Hakları Saklıdır.