Adres: Tunalı Hilmi Caddesi No:90/7 Kavaklıdere/ANKARA
Hipospadias
Hipospadias

Hipospadias hakkında bilmeniz gerekenler ve tedavisi:

Erkek çocukların, cinsel organlarının ucunda olması gereken dış idrar deliğinin penis ucu yerine, penisin ön yüzünde olması gereken yerden daha önceki bir noktaya açılması ile karakterize doğuştan olan yapısal bir bozukluktur. 300 canlı erkek doğumdan birinde görülür. Halk arasında hipospadiaslı çocuklar için “peygamber sünnetli” ya da “yarım sünnetli” deyimleri kullanılır. İdrar deliği penis ucundan uzaklaştıkça bozukluğun ağırlık derecesi artar, buna karşılık görülme olasılığı azalır. En sık görülen şekli penis ucuna yakın tipte (glanüler) olanı, en az görüleni ise perineal tip dediğimiz idrar deliğinin torbalar ile makat arasında olduğu şeklidir.


Hipospadiaslı çocuklarda, hipospadiasla beraber peniste eğrilikte (kordi) olabilir ve ereksiyon sırsında penis C harfi şeklinde kıvrılabilir. Tüm hastaların ayrıca mevcut olabilecek diğer organ anomalileri yönünden araştırılması gerekir. Hipospadias ile birlikte inmemiş testis bulunması durumunda genetik değerlendirmede yapmak gereklidir.

Hipospadiasın tedavisi cerrahidir. Cerrahisinde pek çok cerrahi teknik tariflenmesine rağmen cerrahi tedavideki temel amaçlar ereksiyon sırasında düz bir penis oluşturulması, idrar dış deliğinin penis ucuna getirilmesi, darlık oluşmaksızın yeterli çapta idrar borusu oluşturulması ve kozmetik olarak tatmin edici bir görünüm sağlamaktır.


Tedavi için en uygun zaman 6-18 ay arasıdır. Bu dönemde psikolojik travma en azdır. Bu yaştaki çocuklarda hem ameliyat, hem ameliyat sonrası bakım büyüklere oranla çok daha kolaydır. Üst yaş sınırı yoktur. Sünnet derisi ameliyat sırasında yeni idrar kanalının oluşturulmasında ya da penis ön tarafının kapatılmasında kullanılacak yedek deri kaynağını oluşturduğundan, hipospadiası olan çocukların sünnet ettirilmemesi gerekmektedir. Bazı ağır hipospadiaslı olgularda cerrahi iki basamaklı olarak yapılabilmektedir.

Hastalar genellikle ameliyattan bir gün sonra taburcu edilmektedir. Ameliyat sonrasında penis çevresinde özel bir pansuman bulunmaktadır. Yeni oluşturulan idrar yolunun içerisine konulan ve penisin ucundan çıkan bir plastik tüp idrar boşaltma işlevi görür. Bu yeni oluşturulan idrar kanalının iyileşmesi idrarla temas etmemesi için gereklidir ve ameliyat sonrası 7-14 gün sonra çıkarılmaktadır. Ameliyat sonrasında penis başında bir miktar şişlik ve penis derisinde ödem olabilmektedir. Ameliyat sonrasında size verilecek olan antibiyotiklerin, ağrı kesicilerin ve gerekir ise idrar torbasının kasılmasını azaltacak ilaçların tarif edilen şekilde düzenli olarak kullanılması önemlidir. Yeni oluşturulan idrar kanalı içerisindeki sonda çekildikten sonra hastanın banyo yapmasına izin verilir. Ameliyatta konulan ince dikişlerin hepsi kendiliğinden eriyebilen dikişlerdir ve sonrasında bu dikişlerin alınmasına gerek yoktur. Ameliyat sonrası ilk 1 ay ameliyat bölgesi korunmalı ancak günlük hareketler kısıtlanmamalıdır. Sonda çekildikten sonraki ilk zamanlarda çatallı işeme olabilir ancak bu durum zamanla düzelir. Ameliyat sonrası en sık görülen komplikasyon fistüldür. Fistül oluşturulan yeni idrar kanalının herhangi bir yerinde oluşan ve idrarın bu noktadan cilde çekmasına sebep olan kanallardır. İdrar yaparken penisin hem ucundan hem de fistülden idrar gelebilir. Bu durumda fistül onarımı için 6 ay beklemek gerekmektedir. Diğer bir komplikasyon ise idrar kanalının en uç noktasında darlık oluşumudur.Başarılı bir şekilde hipospadias ameliyatı olan çocuklar tamamen normale dönerler. İdrar yapma ve ilerideki cinsel fonksiyonları bakımından normal erkeklerden hiçbir farkları kalmaz.

Hipospadias
"Özellikle okula başladıktan sonra oturarak değil de ayakta işemek ve ismini kar üzerine okunaklı bir şekilde yazmak her erkek çocuğun vazgeçilmez hakkıdır."
WhatsApp
Copyright © 2024 Tüm Hakları Saklıdır.